3 Temmuz 2014 Perşembe

Güzelliğe Dair - Zadie Smith


Zadie Smith'in İnci Gibi Dişler'den sonra en fazla bilinen romanı Güzelliğe Dair, İnci Gibi Dişler romanı ile benzer öğeler taşıyan ancak yine de farklı bir roman. Beyaz adam-zenci kadın birlikteliği, kökenler, ailelerin görünen ve görünmeyen yüzleri, akademik atışmalar ve tabii ki asıl altı çizilmek istenmesine rağmen yine de tam anlamıyla doyurucu olmayan güzellik konusu. Howard Belsey ve Monty Kipps Rembrandt uzmanı iki sanat tarihçisi ancak fikirleri birbirlerinden çok farklı ve aralarında büyük bir rekabet var. Ve bir gün Howard'ın büyük oğlu Jerome Kipps'lerin güzelliği dillere destan kızı Victoria'ya aşık oluyor ve iki aile ister istemez birbirleriyle ilişkiye girmiş oluyor. Victoria güzelliği temsil ederken onun romandaki karşıtı Belsey'lerin kızı Zora, sahip olmadığı güzelliği entellektüelliği ile dengelemeye çalışsa da erkeklerin güzelliğe karşı zayıf oldukları ve onun diğer özelliklerden öne geçme gücünü anlatan bir iki sahne insanın aklında yer ediyor. Howard Belsey'nin eşi Kiki'yi genç ve güzel bir kadınla aldatması ve erkeklerin güzellik karşısında zayıf olduklarını söylediği an gibi mesela. Filmin en etkili kadın karakteri ise hiç kuşkusuz Kiki. Afrika kökenli Kiki artık yaşlanmaya başlayıp kilolu, yıpranmış bir orta yaşlı kadın olsa da kadın olmanın nasıl bir şey olduğu Carlene'in ağzından Kiki'nin karakteriyle çok iyi anlatılıyor. Feminen değil, gerçek bir dişi olduğu vurgulanıyor. Romandaki diyaloglar ve yazarın İnci Gibi Dişler'de de sevdiğim esprili yazım tarzı çok eğlenceli ve kitabı elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Ancak genel anlamda kitap tatmin etmiyor. Ya da bana öyle geldi. Yine de içindeki diyaloglar için okunması gereken kitaplardan biri ve ben Zadie Smith'i takip edeceğimi çok iyi biliyorum...

Arka Kapak:


Tüm Dünyada ve Türkiye'de Çok Satan 'İnci Gibi Dişler' Ve 'İmza Toplayan Adam' Adlı Kitapların Yazarı Zadie Smith'den Yeni Bir Kitap.

Güzelliğin Çağrısına Ne Kadar Karşı Durabilirsiniz?
Howard Belsey ve Monty Kipps... Birbiriyle tamamen zıt görüşlere sahip, "akademik anlamda" bir tür kan davası güden iki akademisyen. Birbirlerine karşı zamanla bilenen nefretleri, ailelerinin yakınlaşması, hatta bir tür birbirine geçen hayatlarıyla değişik bir boyuta taşınır. Beyaz Howard'ın zenci karısı Kiki'yi yakın bir aile dostlarıyla aldatmasıyla kopma noktasına gelen evlilikleri, ailelerine Kipps'lerin dahil olmaya başlamasıyla iyice içinden çıkılmaz bir hal alır.

Yayınlandığında büyük yankı uyandıran ve Zadie Smith'e, ilk romanıyla dünya çapında ünlü bir yazar olma başarısını getiren İnci Gibi Dişler'e benzer olarak, Güzelliğe Dair de çok katmanlı yapısıyla okuru içine çekecek bir roman. Zenci-beyaz ilişkileri, ailelerin görünen ve görünmeyen yüzleri, gencecik bir güzelliğin karşı konulmaz gücü karşısında bir üniversite profesörünün düştüğü durum... Güzelliğe Dair tüm bu halleri başarıyla harmanlıyor ve okurlara, son zamanların en zevkli okumasını vaat ediyor.

Güzelliğe Dair'le "2006 Orange Ödülü"nün de sahibi olan Zadie Smith, anlattığı öykünün "güzelliğiyle" okurlarını uzun süre bekletmiş olmasının hakkını fazlasıyla veriyor.
(Tanıtım Yazısından)

Türkçe (Orijinal Dili:İngilizce)
554 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 14 x 20 cm


Güzelliğin gücünü kim inkâr edebilir? Âşık eden, özleten, yeri geldiğinde yöneten, verdiği mutluluk kadar hırpalayıcı da olabilen o inanılmaz gücünü...

Howard Belsey ve Monty Kipps'in akademik bir çerçevede başlayan Rembrandt çatışmaları, Kipps ailesinin Londra'dan Belseyler'in yaşadağı New England'a taşınmasıyla yepyeni bir boyut kazanıyor. Smith bu romanında, güzellik kavramını sanattan insan bedenine uzanan geniş bir yelpazede irdeliyor.

"Görkemli. Son derece etkileyici ve harika bir gözlem gücü... bir romanın eğlendirici olduğu kadar dokunaklı da olması zor bulunur bir şeydir."

New York Times

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder